אחד הדברים הכי נחוצים להורים לילדים קטנים, הן שעות שינה. נחוצים עד כדי צורך ממשי וקיומי של ממש. תחשבו על זה, מתי פעם אחרונה שמעתם הורה לילד קטן אומר משפט בסגנון הזה – "יוו איך ישנתי טוב הלילה! אני כל כך עירני היום!". נשמע כמו משפט שלקוח מסיפור מדע בדיוני. אמנם לחלק לכם שעות שינה, אני עדיין לא יכולה (הלוואי), אבל להציע לכם כמה טיפים, שגיליתי לאחרונה, שיעזרו לכם לישון טוב יותר, דווקא כן.
הנה מקרה לדוגמה (מבוסס על סיפור אמיתי, השמות שמורים במערכת) – שעת לילה, לא מאוחרת במיוחד. ילדה א' נרדמה מזמן, ילד ב' גם. הגיעה השעה לזמן מבוגרים. מכינים איזה דינר זריז או נשנוש קליל ונמרחים על הספה מול משחקי הכס או סדרה תורנית אחרת. מפה לשם, השעה כבר 2 בלילה ואתם מתעוררים לכיפכוף של זאטוט שדורש מים/פיפי או בן זוג שמפציר בכם לקום למיטה. באמת שאתם רוצים לקום, אבל הגוף פשוט מסרב לזוז, בסוף יצא שנשארתם לישון לילה שלם בתנוחת שינה הזויה, בסגנון כלב-אפריקאי-עושה-סלטה-משולשת-לאחור, על הספה – מאד לא נוח ובטח שלא בריא. אם התעוררתם עייפים, זה המקרה הטוב, אבל במקרה הקצת פחות טוב, אתם כנראה תפוסי גב/צוואר וכנראה שלא הספקתם לעשות עוד כמה דברים שתכננתם לפני השינה…
אם המצב המתואר לעיל נשמע לכם מוכר או דומה או אם חסרות לכם שעות שינה, הנה כמה טיפים לשיפור שינה ולשינה טובה יותר –
1. סגרו פינות – רגע לפני שאתם מתיישבים על הספה, דאגו לטפל בדברים הדחופים, שעלולים להטריד את מנוחתכם. בעיקר אם אתם כמוני, סובלים מOCD לא מאובחן. איספו את הצעצועים של הילדים, תכניסו את הכלים מהכיור למדיח, פשפשו את הזאטוטים ותכנסו לשטיפה זריזה במקלחת. ככה תתחילו את הזמן המשותף, נטולי מטלות ודאגות על הראש וגם אם תרדמו, לא תרגישו שפיספסתם או לא הספקתם את כל מה שתכננתם לסיים באותו היום.
2. כבו אורות – אור מקשה על הגוף לייצר את הורמון המלטונין, ההורמון האחראי על השינה, ולכן מפריע לנו להרדם. כבו את האורות שבסביבה, כן, גם אלה החלשים של השעון המעורר והטלפון הנייד. הגיפו תריסים, כך שאורות הרחוב לא יצליחו לחדור אל החדר וקרני השמש לא יעירו אתכם עם אור ראשון של בוקר.
3. צמצמו צריכת קפאין – מודה, בערב אחרי שהילדים נרדמים, אני זקוקה למנת הקפאין שלי. עם זאת, מודעת לכך שכדאי לנסות לוותר או לצמצם מזונות ומשקאות המכילים קפאין, כיוון שאלה עושים את הפעולה ההפוכה מהרצוי, ממריצים את הגוף ומקשים על המעבר לשינה. לכן את הקפה, התה (לא הירוק), את השוקולד וחבריהם, השאירו לשעות מוקדמות יותר של היום ולא לפני השינה.

4. השקיטו רעשים – נסו למזער את הרעשים בבית, כבו מכשירי חשמל מיותרים, טפלו בברזים מטפטפים. אופציה נוספת היא לישון עם אטמי אוזניים או להשתמש ב"רעש לבן" למיסוך הרעשים. אצלנו מאוורר בחדר שינה, עושה את העבודה נאמנה.
5. עברו למיטה איכותית – כזו שלא משנה כמה אתם עייפים, תמיד תעדיפו אותה על פני הספה. האמת? המיטה שלנו רחוקה מלהיות איכותית, מפנקת או מזמינה… סתם מיטת אורן פשוטה כזו, עם מזרן משומש שכבר מזמן מיצה את עצמו.

אבל השבוע ביקרתי חברה וראיתי שהיא רכשה מיטה חדשה. "Suitebed", היא קראה לה. אני קראתי לה חללית… בעודי מתלהבת מהחללית שלה, היא התחילה לספר לי שהיא רכשה אותה און-ליין. לנוכח מבטי המשתומם, הסבירה שנתנו לה אותה להתנסות של 120 יום, וללא כל התחייבות. תוך 72 שעות מההזמנה, הגיעו מובילים, לבושים בסרבלים לבנים וכפפות לבנות (בחיי ככה היא סיפרה), שהרכיבו את החללית תוך 10 דקות והבטיחו, שאם היא לא תהיה מרוצה הם יחזרו וייקחו את החללית והכל ללא עלות נוספת.
התרשמתי כל כך, שנשכבתי לנסות גם. וואלה ממש נוחה! ואז שמתי לב שמדובר במיטה מתכווננת עם מזרן אחד – בלי החריץ המבאס הזה באמצע. אני אמנם מהסוג שדורש ספייס, בואך משתלט-על-שמיכה / שולח-רגליים-וידיים-לכל-עבר… אבל לפחות עד שאני נרדמת ומאבדת מודעות על הגוף, אני אוהבת להתכפת (מלשון כפיות) וממש לא מוכנה לוותר על מזרן זוגי. אבל הדבר העיקרי שתפס אותי בסיפור שלה, הוא שלדבריה היא כבר שבועיים מתעוררת ללא כאבי גב (!!!), כי מסתבר שאם ישנים על המיטה הנכונה, זה לגמרי אפשרי לקום רעננים ומחוייכים.
ואם כל אלה לא הועילו, "זרקו" את הזאטוטים אצל סבא וסבתא פעם בתקופה, כשאתם מרגישים את העייפות גואה וצאו לנופש זוגי נטול ילדים. זה אומנם לא לנצח, אבל לפחות זה יאפס קצת את מצב העייפות – אם לא לנצח אז לשבוע הקרוב. 😂