טעימות וטעמים – הכל על המעבר למוצקים

טעימות במוצץ רשת

בעוד שבוע וחצי הפיציק יחגוג חצי שנה, הגיל שבו על פי משרד הבריאות מומלץ להתחיל טעימות ראשונות של מזון מוצק. כשהפיצית הייתה תינוקת ההמלצה להתחיל טעימות מוצקים היתה בגיל 4 חודשים, אך מאז ההנחיה שונתה וכיום מדברת על חשיפה בין גיל 4 חודשים לחצי שנה. מודה, אהבתי את שינוי ההנחייה, ממש קיוויתי למשוך את הזמן ולהרוויח עוד קצת זמן תינוקות, בין כה הפיציק גדל מהר מדי.

אבל הקטנצ'יק לא הותיר לנו ברירה וכבר בגיל 4 חודשים דרש (!!!) אוכל של גדולים. בחיי. הלוואי שהייתי מגזימה, אבל כשהיינו מושיבים אותו בכסא הנדנדה למרגלות שולחן האוכל, היה צועק שנרים אותו, וכשהרמנו מיד חטף לנו את האוכל מהיד או לחילופין ישירות מהצלחת. כבר קרה לא אחת שהאיש או אני הצלנו את האוכל בשנייה האחרונה, לפני שנחטף על ידי ידיים פיצפונות הישר לתוך פה קטן וסקרן.

אז איך עושים את זה, איך מתחילים טעימות ועוברים למוצקים?

מוכנות הילד להתחיל טעימות מוצקים
ראשית, וודאו שהקטנטנים אכן מוכנים להתחיל טעימות של מזון מוצק. סימני מוכנות התינוק לאכילת מזון מוצק, עפ"י אתר משרד הבריאות, הם –

כאשר הוא בעל יכולת לשבת עם תמיכה
כאשר הוא מחזיק את ראשו יציב
כאשר הוא מקרב לפיו חפצים ואת ידיו
כאשר הוא מגלה סקרנות ונכונות לאכילה בעת קירוב מזון לפיו
כאשר הוא מצליח להעביר מזון בפיו מצד לצד

לא בטוחים שהילד מוכן להתחיל טעימות? חכו עוד קצת, אין לחץ. בדקו בעוד שבוע-שבועיים, אולי עד אז יהיה שינוי ובכל מקרה – לא בכוח.

מתחילים טעימות – חשיפה ראשונה למזון מוצק (4-6 חודשים)
במקביל להזנה בחלב אם או תמ"ל, חושפים באופן הדרגתי את התינוק למזון מוצק חדש.
מתחילים בכמויות קטנות של מזון (כפית או שתיים), בכפית המיועדת לתינוקות ובהדרגה מעלים כמויות.
משרד הבריאות ממליץ על מרקם טחון ומחיתי כהתחלה ובהדרגה לעבור למרקם "גס" יותר, בהתאם ליכולת הלעיסה של התינוק.
ההמלצה היא לתת ממגוון המזונות הנאכלים במשפחה. אני מוסיפה, שרצוי להתחיל עם ירקות ופירות ש"קלים" יותר לעיכול, כמו – אבוקדו, קישוא, בטטה, תפו"א, דלעת, גזר וכן תפוח, אגס ובננה. ובהמשך לשלב בין הטעמים השונים וכן להוסיף מפירות וירקות העונה.

טעימות ראשונות של תפוח
טעימות ראשונות של תפוח

ממשיכים טעימות ומתחילים להעלות כמויות (6 חודשים ואילך)
במקביל להזנה בחלב אם או תמ"ל, מוסיפים מזונות שונים מתפריט המשפחה, להשלמת הצרכים התזונתיים של התינוק.
מומלץ לתת מאכלים עשירים בברזל, כמו בשר בקר, הודו, קטניות וכו'. וכן לשלב ירקות ופירות עשירים בויטמין C.
ניתן לשלב דגים (חשוב להקפיד על הסרת העצמות הקטנות).
ניתן להתחיל לחשוף לגלוטן, ביצים ומוצרי חלב (למשל: גבינות ויוגורט לא ממותק), כחלק מהארוחה.

*שימו לב: פירות טרופיים, טחינה, ביצים, מוצרי חלב, גלוטן ואלרגנים נוספים מומלץ לבודד כדי לבדוק רגישות*

מוצקים כשגרה (לאחר גיל שנה)
בנוסף להזנה בחלב אם או תמ"ל, מומלץ לתת שתיים-שלוש ארוחות ביממה, מתפריט המשפחה.
בשלב זה ניתן לתת חלב פרה מפוסטר 3% (אין לתת חלב 1% לפני גיל שנתיים).
החל מגיל שנה ניתן לתת גם דבש, למרות שבאופן אישי אני מעדיפה לחכות עם זה אפילו עוד קצת…

לקריאת כל ההמלצות באתר משרד הבריאות – כאן.

כמה מוצרי חובה פרקטיים שכדאי שיהיו בבית לטובת טעימות ומעבר למוצקים
1. בלנדר מוט – לטחון את האוכל המוצק בקלי קלות, בכל כמות ומבלי ללכלך הרבה כלים. את בלנדר המוט שלנו ירשנו מהסבתא, אי שם כשעברנו לגור יחד, והוא אחד הכלים השימושיים ביותר במטבח שלנו, עוד בטרם עידן הילדים.

2. מוצץ רשת – רוצים שהתינוק יכיר את הטעם אבל בלי לטחון ובלי לדאוג מחנק? חותכים חתיכת פרי או ירק ומכניסים למוצץ הרשת. התינוק לועס וכל ה"טעים" יוצא ישר לפה, דרך חורי הרשת הקטנטנים. קיימים שני סוגים עיקריים של מוצצי רשת – מוצץ עם רשת בד ומוצץ עם רשת סיליקון. עם הפיצית התנסינו ברשת הבד, אך ניקיונה היה קשה ובעייתי, עד בלתי אפשרי (בשלב מסויים נאלצנו פשוט להפסיק את השימוש כי לא ניתן היה לנקות את שאריות המזון). כעת עם הפיציק, עברנו למוצץ עם רשת סיליקון – העיקרון דומה, אך הניקיון פשוט וקל. עלות מוצץ רשת מסיליקון: כ-25 ש"ח, את שלנו קנינו בחנות בייביפארם.

טעימות במוצץ רשת
טעימות במוצץ רשת

3. כפיות – קיים מבחר אדיר של כפיות להאכלת תינוקות – כפיות קצרות וכפיות ארוכות, כפיות רחבות וכפיות צרות, כפיות גדולות וכפיות קטנות, כפיות עשויות פלסטיק וכפיות עשויות סיליקון. אבל הכפיות החביבות עליי ביותר, הן אלה המשנות את צבען, כאשר האוכל חם מדי להאכלה. הכפיות של brother max, הן בדיוק כאלה, קטנות ונוחות לאחיזה (גם למבוגר וגם לתינוק/פעוט) וגם משנות את צבען כאשר האוכל חם מדי. עלות זוג כפיות: כ-20 ש"ח.

4. קעריות – גם כאן מדובר על מבחר עצום, בבית אני משתמשת בקעריות פלסטיק קטנות שקנינו בזמנו לפיצית באיקאה. אבל אם רוצים לצאת לטייל ועדיין להקפיד על שגרת האכלה, כדאי להעזר בקעריות עם מכסה השומר על טריות. לקעריות אקספלורה של טומי טיפי, יש בדיוק כזה מכסה ואפילו מקום ייעודי לכפית, השומר עליה קרוב-קרוב (ושלא תעלם בתיק). הקעריות אינן מכילות ביספינול A ובטוחות לשימוש במיקרוגל, במקפיא ובמדיח הכלים. עלות סט שתי קעריות + מכסה + כפית: 49.90 ש"ח, לבירור נקודות מכירה – כאן.

קעריות לטיולים
קעריות לטיולים

5. מיכלי אחסון להקפאה – מי לא מכיר את כאב הלב, אשר כרוך בלזרוק אוכל (אני פולנייה ואני יכולה להשבע שלי זה כואב אפילו יותר). מזל שיש מקפיא ואפשר להקפיא שאריות או לחילופין להכין כמות קצת יותר גדולה ולחלק למנות קטנות, שיהיה לשליפה מהירה ולתקופה של למעלה מיומיים. אהבתי במיוחד את קופסאות האחסון של brother max, שקיבלתי להתנסות. ניתן להקפיא קופסה בודדת או כמה קופסאות המתחברות זו לזו. לקופסאות כפתור סיליקון מיוחד בתחתית כדי להקל על הוצאת המזון הקפוא וכן הן מגיעות עם טוש מחיק, המאפשר לכתוב על הקופסה את תכולתה והתאריך בו הוכנה והוקפאה, אם תרצו. עלות שישיית קופסאות אחסון: כ-75 ש"ח.

*טיפ: כדי לשמור על טריות המנה הקפואה לאורך זמן, הקפיאו בסמיכות לזמן ההכנה. ברגע שמתקרר חלקו למנות והקפיאו מיד*

6. סינרים – טעימות הן עסק מלוכלך, היו מוכנים נפשית להרבה כביסות וניקיונות. כדי למנוע חלק (קטנטן) מהבלגן, רצוי להלביש סינר (רחב ככל האפשר) על צוואר התינוק – עם הפיצית בשלב מסויים עברנו בכלל לחיתולי טטרה. החיתול מכסה את רוב פלג הגוף העליון ובסוף הארוחה עובר אחר כבוד (אחרי שרוסס בספריי נגד כתמים) לסל הכביסה.

אבל בטיול בחוץ זה כבר עסק אחר, הטטרה פחות "ייצוגי" ונוח. לאחרונה קיבלתי להתנסות את הסינרים של brother max. הסינר, עשוי בד (כביס) ומתחבר עם 2 תיקתקים לכיס סיליקון – עד כאן נשמע דומה לסינרים אחרים שהכרתי. אממה, הטריק המדליק בסינרים אלו הוא דווקא צורת האחסון לאחר הארוחה – במקום להסחב עם שקיות ולהכניס את הסינר המג'ויף לתוך שקית ואז לתיק כדי שלא ללכלך, פשוט סוגרים את הסינר בתוך כיס הסילקון שנסגר בעצמו עם תיקתק ושומר את הסינר ובעיקר את הלכלוך בפנים. עלות זוג סינרים + כיס סיליקון: כ-70 ש"ח.

מוצרי חובה - סינרים, כפיות וקופסאות אחסון
מוצרי חובה – סינרים, כפיות וקופסאות אחסון

ולקינוח, 3 מתכונים קלים לתינוקות, ילדים וילדים בנפשם –
1. לשלב הטחונים – מרק אפונה סמיך ומנחם – כאן
2. לשלב מרקמים – דייסה חמה ומתוקה – כאן
3. לשלב אוכל אצבעות – חביתיות טעימות לקטנים וגדולים – כאן

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: