האביב כבר כאן וחופשת הפסח בעיצומה, מה שמהווה עבור הורים רבים קרש קפיצה לתהליך הגמילה מחיתולים. לכבוד המאורע, החלטתי להעלות על הכתב את פוסט הגמילה הגדול, עם כל התשובות, כל הטיפים וגם הפתעות מיוחדות לעוקבי הבלוג.
בקיץ האחרון, כשהפיצית חגגה שנה ושבעה חודשים, התחלנו להכין אותה לתהליך של גמילה מחיתולים. הצעד הראשון לכך, עבורי, היה קורס ב- Small Talk, שהענקתי לעצמי במתנה. הגישה של Small Talk הינה גישה מדעית, המאפשרת הקשבה נקייה לצרכי התינוק והילד.
מתוך ההקשבה הזו ניתן לזהות את צרכיו האמיתיים של התינוק והילד בכל רגע נתון ולתת להם מענה מדוייק בהתאם: עייפות, רעב, גזים, גרעפסים, חום, קור, כאב, מחלה, פיפי-קקי ועוד. הקורס לימד אותי לפענח את שפת הגוף הייחודית לפיצית הפרטית שלי ובכך לזהות טוב יותר את הצרכים שלה ולבסס עימה תקשורת טובה יותר, חזקה יותר ואיכותית יותר.
חיינו כ"סיר הסירים"
במקביל ללימודים המרתקים בקורס, התחלנו בבית לידד את הפיצית עם הסיר והאסלה. בהתחלה, ממש כמו ציונה ונפתלי, גיבורי הספר "סיר הסירים", היא התייחסה אליהם בחשדנות. בהמשך הסכימה לשבת על הסיר או לטפס על הישבנון, אבל כמשחק בלבד. פעם אחת אפילו הלכה עד לסיר, נעמדה לידו ועשתה שלולית פיפי קטנה.
עד שיום אחד ביקשה, בפעם הראשונה, לעשות בסיר וגם עשתה! זה התחיל מפיפי בסיר פעם ב…, המשיך לכך שבבית התחלנו להוריד לה את החיתולים למשך יותר ויותר זמן במהלך היום, עד שבסוף שבוע אחד כבר כמעט ולא פיספסה.
לאחר תקופה מוצלחת בבית, התחלנו לעבוד על הנושא גם בגן. ביום הראשון ביקשה ללבוש תחתונים מעל החיתול וחזרה עם החיתול של הבוקר יבש לחלוטין. ביום השני כבר קיבלתי דיווח על התקדמות, כשבילתה חצי יום בלי חיתול בכלל ועדיין נשארה יבשה לגמרי. ביום השלישי כבר וויתרנו על החיתול וראינו כי טוב.
צעד קדימה שניים אחורה
תהליך הגמילה מחיתולים, כשמו כן הוא – תהליך. כמו כל תהליך אחר, צריך לקחת בחשבון שזה לוקח זמן ולזכור שלכל ילד הקצב שלו. סביר שלא תסיימו אותו ביום וגם לא בשבוע. גם אנחנו שחווינו התחלה נפלאה, חווים לעיתים פיספוסים, התנגדויות והרבה תסכול. ולכן, לטובתנו ולטובת כל מי שהחליט שעכשיו בדיוק הזמן לגמילה, החלטתי לארח את לריסה גינת, המפתחת והמייסדת של Small Talk – לדבר עם תינוקות. לריסה היא בוגרת מכון ויצמן למדע ועד כה יישמה את שיטתה על למעלה מ-1000 משפחות ברחבי הארץ. היום היא כאן לשפוך קצת אור ואופטימיות על התהליך ואלה הטיפים שהיא מעניקה לנו –
שלב 1 – הכנה
בשלב זה עדיין לא מורידים את החיתול, אלא מכינים את הילד למה שמצופה ממנו בהמשך התהליך. זהו למעשה שלב הכנה הן להורים והן לילד. מבחינת ההורים, שלב ההכנה מדבר בעיקר על קבלת החלטות. ההחלטה להתחיל בתהליך הגמילה, ההחלטה על הדרך והשפה בה ננקוט, שתשדר תחושת ביטחון לילד בתהליך. חשוב שקודם כל אתם תהיו שלמים עם ההחלטה ולא תתחילו את התהליך אם אינכם פנויים לכך. שכן, ברגע שמתחילים בתהליך, לא חוזרים לאחור.
עבור הילד, תהליך הגמילה בכלל ושלב ההכנה בפרט מתבסס על תקשורת ודוגמה אישית. שתפו אותו בקניית האביזרים לקראת הגמילה. תנו דוגמה אישית, אל תתביישו לקחת אותו לשירותים יחד איתכם והסבירו לו שבקרוב, ממש כמו אמא ואבא, גם הוא יעשה שם פיפי וקקי.
טיפ #1 – תנו לילד לבחור לעצמו סיר, ישבנון או מקטין אסלה. אפשרו לו לבחור לעצמו את התחתונים. ככה הוא גם יתלהב ויתרגש יותר מההכנה לתהליך.

טיפ #2 – מומלץ לבסס את שלב ההכנה במשך כשבוע עד שלושה שבועות לפני המעבר לשלב הבא.
שלב 2 – החזרת המודעות
את שלב זה מתחילים רק לאחר שביססנו היטב את שלב ההכנה. בשלב החזרת המודעות אנחנו מחזירים לילד את המודעות הטבעית לצורך להתפנות. החזרת המודעות נעשית על ידי הורדת החיתול באופן הדרגתי לפרקי זמן קצובים במהלך היום. כאשר המטרה היא להחזיר תחילה את הקשר הטבעי של סיבה ותוצאה (פיפי = רטוב ולא נעים), ובהמשך גם את המודעות הפיזיולוגית לצורך להתפנות.
לפני שמורידים את החיתול, מציינים זאת בפניי הילד ואומרים "עכשיו נוריד את החיתול ואתה תהיה עם תחתונים, אם יש לך פיפי תגיד ונעשה איפה שאמא ואבא עושים". בהתחלה הוא לא אומר וצריך להבין שזהו חלק מהתהליך, כיוון שהוא לומד מה זה בכלל פיפי. ברגע שיעשה פיפי בתחתונים חשוב לציין זאת "עשית פיפי בתחתונים" ולהסביר לו ש"בפעם הבאה תגיד לפני ונעשה בשירותים".
עם הזמן תשימו לב שבהתחלה הילד לומד להתאפק, אחר כך הוא אומר אחרי שעשה, בהמשך אומר בזמן שעושה ולבסוף אומר לפני שעושה. בשלב זה תדעו שהוא מודע לצורך להתפנות. שלב זה הוא הארוך ביותר.
טיפ #3 – המשיכו לתת דוגמה אישית, אמא, אבא, אחים גדולים, בובות – כולם עושים פיפי וקקי בשירותים.

טיפ #4 – את תהליך החזרת המודעות מתחילים מחצי שעה עד שעה ביום ומעלים בהדרגתיות.
שלב 3 – גמילה בגן
שלב זה יתחיל רק לאחר שביססנו את שלב החזרת המודעות, בבית. כלומר, כאשר הילד מראה מידה מסויימת של מודעות לצורך להתפנות. קבעו פגישת תיאום ציפיות עם הגננת, לפני שאתם מביאים את הילד ללא חיתול לגן. הסבירו לה למה אתם מצפים, מהם הקשיים וכל דבר שיקל על התהליך. תקשיבו לתגובתה, יישרו קו ותאמו את כל הפרטים מראש.
ביום בו תחליטו להתחיל באופן רשמי, הסבירו לילד מי יהיה איש הצוות הספיציפי אליו הוא צריך לפנות ואליו להתלוות. ציינו זאת גם בפניי איש הצוות, שיהיה מוכן וזמין עבור הילד. היו סבלניים, ייתכן שבימים הראשונים יהיו פיספוסים ואף קשיי הסתגלות. זכרו שמדובר בתהליך שעשוי לקחת זמן.
שלב 4 – גמילת לילה
שלב זה מתבצע כאשר הילד גמול מחיתולים בשעות היום. גם במקרה זה, בטרם ניגשים לגמילת לילה, חשוב לערוך הכנה. ליידע את הילד מראש, לספר לו שבעוד כמה ימים הוא יישן עם תחתונים במקום חיתול בלילה. כאשר כבר ניגשים לעניין, כדאי להציע לילד להתפנות לפני שהולכים לישון, במהלך טקס השינה, שכן לא ניתן להירדם אם יש פיפי בשלפוחית.
טיפ #5 – הציעו לילד להתפנות בצורה כזו שירגיש את האחריות והשליטה בתהליך.
לאחר שהצעתם לו להתפנות והוא אכן עשה פיפי, אם היה לו, חיזרו לטקס השינה. במהלך הטקס ציינו בפניו שכעת הוא ישן ללא חיתול ואם יש לו פיפי שיקרא לכם ותעזרו לו להתפנות. השאירו אור קטן בחדר או במסדרון ושימו סיר לילה בצמוד למיטה. הלבישו בבגדים נוחים ולא מסורבלים כדי למנוע הסתבכות. זכרו שבלילות הראשונים ייתכנו פיספוסים, זוהי דרכו ללמוד את גופו, התאזרו בסבלנות.
לאחר מספר ימים ייתכן שתתעוררו לגלות סיר מלא וילד ישן ויבש, ציינו זאת בפניו יחד עם חזרה על הדוגמה האישית. אמרו לו שהבחנתם כי הוא התעורר בלילה ועשה פיפי בסיר, בדיוק כמו שאמא ואבא עושים.
אז, מה כדאי שיהיה בבית לפני שמתחילים?
אחרי שהבנו באופן תיאורטי מהם שלבי הגמילה, הגיע הזמן להכין את עצמנו לתהליך. או בקיצור, מהם הדברים שכדאי שיהיו בבית לפני שניגשים לתהליך –
1. תחתונים. הרבה תחתונים. בתהליך הגמילה נזרקים הרבה תחתונים, עדיף לקנות תחתונים "במשקל" שלא יכאב הלב אם ייזרקו.

2. סיר. פשוט ונוח. או ישבנון או מקטין אסלה או גם וגם. תלוי בנוחות שלכם ושל הילד. יש הורים שמעדיפים לוותר על סיר, אבל לפעמים לילדים נוח יותר שיש איזשהו "שלב ביניים", פחות מאיים מהאסלה.
3. ספרים. וסיפורים על גמילה. כשאני הייתי קטנה היה רק את נפתלי וסיר הסירים, היום יש לו גם את המקבילה הנשית – ציונה, כוכבת אצלנו בבית. ואליהם הצטרפו גם סרטים בנושא.
4. פולאפס או תחתוני גמילה. לובשים כמו תחתונים רגילים אבל סופגים יותר. נוח שיהיה ללילה או לשינת היום בשלבי הגמילה הראשונים או בשלב גמילת הלילה.

5. סיר לכת. לטיולים ובכלל. להשקות את הצמחים זו אטרקציה, אבל לפעמים צריך גם קקי. מה עושים? פותחים כשצריכים, פורשים שקית חד פעמית מתכלה, עושים, את השקית המשומשת זורקים ואת הסיר מקפלים בחזרה לתיק. כן, זה גאוני בדיוק כמו שזה נשמע.

6. ס-ב-ל-נ-ו-ת. והרבה. הזכירו לעצמכם שמדובר בתהליך וקחו את הדברים בקלות.
הפתעות לקוראים ולעוקבים
רוצים לדעת עוד על הדרך לדבר עם תינוקות?
זוכרים שהבטחתי הפתעות? אז הנה אני גם מקיימת – הפתעות, מתנות והגרלה מיוחדת לעוקביי הבלוג בלבד –
**************************************************
"מיני קורס – לדבר עם תינוקות" במתנה – לחצו כאן.
במיני קורס תלמדו –
איך להרדים את התינוק בקלות?
איך לזהות מדוע הוא בוכה?
איך לגלות מה הוא מרגיש?
איך להקל על גזים של תינוקות?
ועוד.
**************************************************
הנחה של 50 ש"ח לנרשמים דרך הבלוג לסדנת Small Talk.
זוכרים את הסדנה שעשיתי בקיץ האחרון? קוד קופון ייחודי מחכה לנרשמים להטבה.
איך מקבלים את ההטבה?
1. ראשית, וודאו שנרשמתם לבלוג. איך נרשמים?
• גוללים מטה עד תחתית העמוד.
• מכניסים את כתובת המייל שלכם בחלונית המתאימה.
• מאשרים את הודעת ההרשמה.
2. כעת, שלחו מייל ל – exploringmommy@gmail.com שכותרתו Small Talk.
3. מקבלים הודעה במייל עם הקוד להטבה.

* הסדנאות מתקימות בכל הארץ ומתאימות מגיל לידה ועד גיל שנה וחצי.
* לילדים גדולים יותר, שנה וחצי עד ארבע, קיימים ייעוצים אישיים ותהליכי ליווי משפחתיים ארוכי טווח, כדוגמת "נני להשאלה". במסגרת הליווי לריסה וצוות המדריכות שלה יעניקו לכם מגוון כלים ויעזרו בשלל נושאים – החל משינה של ילדים ותינוקות, דרך גמילה מחיתולים, עובר בדינמיקה משפחתית ויחסי אחים או הורים וילדים.