גזים אצל תינוקות או בשמם המקצועי – קוליק, היא אחת מהתופעות הידועות לשמצה. כשבוע שבועיים מהלידה ועד גיל שלושה ארבעה חודשים, הקטנטנים שלנו כנראה יסבלו מגזים. יש מי שיותר, יש מי שפחות (מקנאה בכם, אבל מפרגנת), רובנו כנראה נכיר מקרוב את התופעה הארורה. איך מזהים ומה עושים עם זה?
איך מבחינים בזה?
למען האמת, קשה לפספס. מלווה בבכי מסכן, התפתלויות, התכווצויות ומאמץ כמו לקקי. לרוב זה יקרה בשעות הערב והלילה, אבל לפעמים גם במהלך היום. כאילו מדובר במקרה קשה של עצירות. או בקיצור, תינוק סובל. סובל מאוד.
למה זה קורה?
מיטב המומחים עוד לא ממש יודעים בעצמם. הסברה היא כי מערכת העיכול איננה בשלה ולכן כל תהליך העיכול קשה יותר.
איך אפשר לעזור להם?
תנוחות –
"נמר על עץ", למשל היא תנוחה מאד טובה כאשר התינוק הסובל נשען על האמה של אמא או אבא. הראש לכיוון שקע המרפק והבטן על כף היד. עם כף היד ניתן ללחוץ בעדינות על הבטן ולעודד את הגזים להשתחרר. תנוחה נוספת שעבדה אצלנו נהדר היא תנוחה "לוטוס", כאשר התינוק נשען בגבו על חזה/בטן ההורה, נשכל את רגליו למעין ישיבה מזרחית באוויר ונצמיד אותן אל בטנו. את התנוחות הללו ניתן לבצע תוך כדי תנועתיות, בין אם קפיצות על כדור הפיזיו או ניעות דמוי תנועות ברחם להרגעת התינוק.
עיסויים –
עם או בלי שמן, מעל או מתחת לבגד, ניתן לעסות את הבטן התחתונה של התינוק בצורה מעגלית ועם כיוון השעון, או לחילופין בצורה של סימן שאלה עם צד כף היד. לחילופין, כאשר התינוק שוכב על גבו ניתן לכופף ולקרב את רגליו אל בטנו.
תכשירים –
קיימים מגוון תכשירים, תרופתיים וטבעיים. אך לפני השימוש בהם מומלץ להיוועץ עם רופא. אנחנו ניסינו תכשירים מסוגים שונים, אך משאלה לא הועילו, ויתרנו על התכשירים.
הנקה וגזים –
אם את מניקה, שתיית תה קמומיל ותה שומר עוזרת להקל על גזים, מאחר והחומרים עוברים בחלב האם. אפשר לקנות ולחלוט זרעי שומר או הדרך הפשוטה יותר (וזו שבחרתי בעצמי), לקנות תיונים מוכנים. אני שונאת תה באופן כללי ושומר בפרט, אז מה שעשיתי היה למצות את התיון במעט מים רותחים וכשמתקרר לשתות כמו תרופה. פעמיים או שלוש ביום.
דיאטה של הימנעות או הפחתה בצריכת מזונות מסוימים, העלולים לעשות גזים או להחריף את המצב. ביניהם: מצליבים למיניהם כמו כרובית וברוקולי, כרוב, תפוזים, עגבניות, אורז, קטניות, קפאין ובעיקר מוצרי חלב. אני באופן אישי לא הייתי מסוגלת לוותר על הקפה של הבוקר, בכל זאת אמא טרייה שלא ישנה בלילות.
*******תוספת מאוחרת*******
בדיעבד גיליתי שאני רגישה ללקטוז ולכן המנעות ממוצרי חלב במקביל לשתיית תה שומר מדי יום עזרה מאד ושיפרה את המצב אצל הפיצית. להבדיל פיציק שלנו לא סבל מגזים, ייתכן שיש קשר לכך שבתקופתו כבר נמנעתי לחלוטין ממוצרי חלב ושמרתי על "דיאטה" תומכת מהיום הראשון. את החלב בקפה החלפתי בחלב אגוזי לוז או שקדים, לוקח זמן להתרגל, אבל כיום אני לא יכולה אחרת.
בנוסף –
להימנע מהאכלת יתר של התינוק, אם הוא בוכה, בדקו האם אכן מדובר ברעב לפני שתאכילו אותו, אם אתם לא בטוחים למה הוא בוכה, לחצו כאן. האכלת יתר גורמת לכאבי בטן ועלולה להחמיר את כאבי הגזים.
בברכת לילות שקטים ונטולי גזים.